NM i friidrett

– Dette må ikke folk gå glipp av

Norsk friidrett har aldri hatt bedre utøvere enn nå. Speaker og friidrettsnestor Jo Nesse lover gode opplevelser på Kristiansand stadion til helga.

Bildet viser Jo Nesse sammen med datter Ida under Para-OL i Tokyo – hvor masker var en del av det daglige antrekket.
Tekst: aStory.

– Verdens beste friidrettsutøvere er norske og det er god vekst bak dem, så friidretten i Norge står sterkere enn noen gang. Folk som bor i nærheten av Kristiansand og kan komme seg til stadion for å få med seg NM til helga, er heldige, sier Jo Nesse.

Som speaker på Bislett Games i 35 år og i en rekke norgesmesterskap, vet han hva som rører seg i miljøet. Samtidig er det han som kontrollerer og godkjenner kvalifiseringskravene foran store mesterskap, og dermed sitter han også på statistikken som beviser at norske utøvere er bedre enn noen gang.

– På 10 000 meter menn er det 140 NM-kvalifiserte løpere i år, mens det var 27 i 2010. På 5000 meter for damer er det 90 kvalifiserte, mot 18 i 2004, for å nevne noe. Og kvalifiseringskravene er de samme, så det handler rett og slett om at norske friidrettsutøvere har blitt bedre og at de har fått litt bedre sko, sier Nesse og minner om at Norge også forsynte seg godt i medaljefatet under sommerens OL.

Levende leksikon

Nå er det bare dager til Kristiansand stadion fylles av friidrettsutøvere på høyeste nivå. I speakerbua skal Jo geleide både publikum og deltakere gjennom det hele med stødig hånd og snert i stemmen.
– Jeg liker å fortelle noen vitser fra speakerbua innimellom, men de kommer ofte litt på sparket, innrømmer han.

Samtidig er han et levende friidrettsleksikon hvor navn og resultater kommer som perler på en snor. Interessen for tall og resultater har han hatt siden han var liten, og allerede som guttunge laget han statistikker med prognoser over forventede resultater på internasjonale stevner. Som regel stemte de skremmende godt.

– Jeg er litt nerdete og sitter på en del kunnskap som er komplett meningsløs for folk flest. Men som speaker på mesterskap så kommer det jo godt med.

Gøy å sammenligne
 
Det er nemlig ekstra gøy å være publikum når Jo er i stand til umiddelbart å sette prestasjonene inn i en større kontekst.

– Ved å sammenligne resultatene med tidligere mesterskap, danner en seg raskt et bilde av hvor bra det egentlig er, og det er kan være litt interessant.

Og denne oppgaven tar Jo på strak arm, takket være en enorm indre kunnskapsbank, og en evne til å suge til seg tall og resultater som få andre.

– Jeg er heldig som er utstyrt med en hjerne som husker godt, men under NM er det viktigste å løfte frem de som fortjener det, og skape stemning og gode opplevelser for både utøvere og publikum.