NM i friidrett

Gratulerer med dagen!

Det er ikke ofte – vel heller aldri – at vi kan gratulere en sprek 125 åring med dagen.  Det kan vi gjøre idag.  Norges Friidrettsforbund  ble stiftet 1. mai 1896 under navnet Norsk Idrætsforbund. Wilhelm Baastad var forbundets første president.  Baastad var i alle år aktiv i idrettsbevegelsen, og var blant annet formann i IK Tjalve.  Han var også styremedlem i Kristiania Skøiteklub og i Centralforeningen for Udbredelse af Idræt, og fikk sistnevntes fortjenstmedalje.  

Norsk Idrætsforbund inngikk i 1906 i Norsk Turn og Idrætsforbund, endret navn i 1918 til Norges Idrætsforbund, og i 1935 til Norges Friidrettsforbund.  Og for oss som i september skal arrangere NM på Kristiansand stadion, er det ekstra hyggelig å vite at det første offisielle norske friidrettsmesterskapet ble avholdt i Kristiansand i 1897.  Da vant Johan Stumpf fra Gleipner spydkonkurransen.  Stumpt var mest kjent som turner (Turnforbundet var en del av Norsk Idrætsforbund – sammen med bl.a NFIF).

I Wikipedia kan vi lese følgende etter hjemkomst fra OL (Ekstralekene) i Aten 1906 hvor Stumpf var med på å ta gull i turn lagkonkurranse: De norske deltakerne ble først møtt av 10 000 mennesker i Christiania (Oslo), og da han ankom Kristiansand med dampskipet «Ryfylke» ble han på nytt feiret med faner og tale av turnforeningens formann.

Så da er spørsmålet; hvordan vi skal ta i mot våre helter når de kommer fra årets OL – forhåpentligvis med medaljer.  Gode tips mottas med stor takk!