NM i friidrett

100 år med både stjerner og bredde

Vest Agder Friidrettskrets er 100 år, og kan vise til en historie preget av stor bredde og fantastiske idrettsresultater.  – Vest Agder har fostret både Norges første og Norges største friidrettsolympiere gjennom tidene, sier Jon Besse Fjeld, daglig leder av Vest Agder friidrettskrets (VAFIK).
Han peker på sprinteren Yngvar Bryn fra klubben Gleipner i Kristiansand som i 1900 konkurrerte i OL i Paris, og spydkaster Andreas Thorkildsen fra Kristiansands IF (KIF) som vant OL-gull i 2004 og 2008. – Men friidretten på sørlandet har ikke bare vært preget av topper, vi har også hatt en stor bredde helt siden begynnelsen, sier han. For VAFIK, som fyller 100 år 16. april 2021, kan vise til en historie fylt av mangfold. Først i byene, deretter utover på landsbygda.
– Det var opprinnelig Arendal og Kristiansand som var den sørlandske friidrettens arnested, sier Fjeld og forteller at Arendal Turnforening allerede i 1882 arrangerte friidrettsøvelser på en utflukt til Vestre Moland. Kristiansand Turnforening fulgte opp like etter – med flere stevner i Kristiansand på slutten av 1880 tallet. – I august 1897 ble første NM i friidrett arrangert i Kristiansand. Johan Stumpf fra Gleipner ble da første vestegd som fikk tittelen norsk mester i friidrett. Han vant spydkast sammenlagt med høyre og venstre hånd.
Først et byfenomen

På slutten av 1800-tallet var friidrett generelt et byfenomen. Fantes det på bygda, var det som regel i regi av idrettslag som ofte drev med både skiløping og friidrett. Et par tiår senere hadde sporten vokst betraktelig og spredt seg til bygdene i hele Vest Agder. Og da friidrettskretsen ble dannet i 1921 var det minst 12 klubber til stede på stiftelsesmøtet. – Det møtte representanter fra Søgne, Harkmark, Kristiansand, Vigmostad, Lista, Farsund, Øvrebø, Sør- Audnedal, Finsland og Bjelland, forteller FJeld.

I Kristiansand var KIF akkurat dannet som spesialklubb for friidrett. Klubben ble raskt ledende i kretsen – både på det idrettslige og organisatoriske plan. – En rekke klubber tok raskt opp friidretten. Lista, og Mandal ble knutepunkter, men også i de indre bygder var det god aktivitet. Både i Vigmostad, Finsland og i Vennesla dukket det snart opp friidrettstalenter utenom det vanlige, sier han.

Den første store stjernen

Baner var det ikke og utstyr var det smått med, men viljen til å satse hadde man. Og med det kom man langt, forteller Fjeld. Den første stjernen i kretsens historie var Olaf Måmoen fra KIF, som ble norsk mester i 10-kamp i 1927. Da han kom hjem med medaljen på brystet, møtte halve byen opp på jernbanestasjonen for å hylle ham. Ti år senere, dukket neste mester opp – det var KIFs Haakon Tranberg.

– Han satte norsk rekord på 100 m og 200 m før krigen, drev illegal idrett og motstandsarbeid under krigen og tok to sølvmedaljer på sprint under EM i friidrett på Bislett i 1946, sier Fjeld. I årene etter krigen ble det satset stort på barne- og ungdomsfriidretten i Vest Agder. I 1951 fikk kretsen også sin første kvinnelige norgesmester, etter at Johanne Greibrok fra Grendi IL i Bygland vant flere NM-titler i lengde uten tilløp og kule. I 1960 deltok Roar Bertelsen fra Mandal i OL. Han satte også norsk rekord i lengde. Hopptradisjonen ble fulgt opp av Kristen Fløgstad fra Søgne som hadde norgesrekorden i lengde med 8.02 i flere tiår – og i OL i 1972 ble han nummer åtte i tresteg.

 

– Fra Søgne kommer også norgesrekordholderen i lende for kvinner, Margrethe Renstrøm. Rekorden står fortsatt med 6,68 meter, sier Fjeld. Utøvere fra Vest Agder har også tradisjon for å gjøre det bra i mangekamp, blant annet kan Benjamin Jensen fra Mandal og Ida Marcussen fra IK Våg vise til henholdsvis gull og sølv i junior-VM. – Marcussen har fortsatt norgesrekorden i syvkamp, kommenterer han.

En solid arrangør

Friidretten i Vest Agder har i dag 27 medlemslag med klubber i alle kommuner. Kalle Glomsaker fra Mandal og Halse Idrettslag (MHI) og Inger Steinsland fra KIF har siden 1990 vært toneangivende ledere i kretsen, forteller Fjeld. Under deres og flere andres regi, har VAFIK vært en pådriver og delaktig arrangør for et tjuetalls større friidrettsmesterskap – blant annet junior NM, senior NM, nordisk juniorlandskamp og EM for veteraner. Årets NM er det tredje hovedmesterskap som kretsen står som arrangør av.

– Kretsens klubber har stilt med funksjonærer til disse stevnene og overskudd er blitt delt etter dugnadsprinsippet slik at klubbene har blitt honorert etter innsats. Modellen har gjort at vi har en rekke gode arrangørteam i alle friidrettsøvelsene, sier Fjeld og nevner for eksempel at Holum IL har arrangert kule på alle store stevner, MHI har tatt seg av lengde, Kristiansands IF har kjørt spyd og Søgne har konsentrert seg om tresteg. Dette mener han har bidratt til et tett samarbeid på tvers av kretsens friidrettsklubber.

– Det største stevnet som er arrangert på denne måten var EM for veteraner i 1994. Det gikk over ti dager i Kristiansand og Søgne, og det samlet 3000 deltakere. I alt ble det nedlagt 18.000 dugnadstimer –  og arrangementet ble prikkfritt gjennomført. Siden da har VAFIK fått flere forespørsler om ikke tiden snart er inne for å arrangere et nytt veteran-EM her, sier Fjeld.